Mesék, történetek a természetről

     Egy áprilisi estén a Föld születésnapjára készülődött a Naprendszer család. A bolygók már napok óta tervezgették, mivel lephetnék meg testvérüket. Édesanyjuk, a Nap mosolyogva figyelte nyüzsgő csemetéit. Tyúkanyó módjára maga köré gyűjtötte őket, hogy közösen tervezzék meg az ünnepet.

     A Föld kistestvérei, Merkúr, Vénusz és Mars izgatott hancúrozással várták az eseményt. A nagyobbak, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz kellő komolysággal beszélgettek ötleteikről.
A legkisebb testvér, Merkúr, mindig az anyja szoknyája körül sertepertélt. El nem távolodott volna tőle semmi pénzért! Ő még túl kicsi volt ahhoz, hogy önálló ajándékkal készüljön, de így is felajánlotta kedvenc mágnesét, amivel oda tudott vonzani mindent, ami vasból készült. A Föld ikertestvére, Vénusz, szintén nagyon kötődött édesanyjához, a Naphoz. Mindig vele kelt és vele ment aludni. Szépsége miatt a családban becenevet is kapott, Esthajnalcsillagnak nevezték. Pedig nem is volt csillag, csak egy a bolygótestvérek közül, de olyan ragyogó fénye volt, hogy valóban kiérdemelte ezt a szép nevet. Ő azt ajánlotta fel, hogy még mielőtt felkel a Nap, szép szelíden ébresztgeti a Földet, este pedig mesét mesél neki, miután a Nap már elnyugodott. Mars azt javasolta, hogy labdázzanak egy jót, vagy célba dobó versennyel mérjék össze az erejüket, de ezt a többiek leszavazták, mert túl veszélyesnek találták.
- Nem emlékszel, hogy a múltkor is emiatt haltak ki a dinoszauruszok, mert eltalálta egy meteorit a Földet? Ez nem történhet meg még egyszer, mert azóta még gazdagabb a Föld élővilága! – figyelmeztette fiát a Nap. Mars egészen elpirult a dorgálás hatására.
- Jó, akkor fogócskát fogok játszani vele! – mondta beleegyezően.
- Ti mit terveztek születésnapi ajándékként? – fordult nagyobb gyermekeihez a Nap.
- Arra gondoltam, hogy szélforgót készítek neki. – válaszolta Jupiter, a legnagyobb testvér, aki a forgók, pörgők készítéséhez nagyon értett.
- Én gyűrűmutatványokat mutatok be a tiszteletére. Tudod, hogy a Föld szereti nézni, ahogy a glóriámat billegtetem előtte.
- Rendben van, de vigyázz nagyon, nehogy baj legyen belőle! – figyelmeztette őt is Nap.
- Na és te, Uránusz, mivel szeretnéd meglepni Föld testvéredet?
- Nincs ötletem, mit adhatnék neki, pedig nagyon tisztelem azért, hogy ilyen gazdag világot hozott létre. Mindannyiunk közül ő a legtehetségesebb! Csak úgy nyüzsög rajta az élet. Megszámlálni is nehéz, hány fajta növény és állat él rajta, de mind közül a legokosabb az ember! Felfedezett minket is, sőt még üzenetet is küldött az űrszondáival. Bár csak lenne nekünk is emberünk, hogy válaszolni tudnánk az üzeneteikre! – sóhajtott.
- Könnyű neki, mert van rajta víz, meg levegő! Így nem nehéz életet kelteni! – feleselt a Mars.
- Neked is volt valamikor, csak te nem vigyáztál rá, és elpárolgott! – fedte meg Uránusz.
- Sokra megy az okos embereivel, amikor azok meg sem becsülik eléggé! Elszennyezik a vizeit, telefüstölik a levegőjét, kivágják az erdőket, irtják az állatokat. Egy csomó faj kipusztult miattuk, pedig mostanában nem is érte a Földet nagyobb meteorit becsapódás. – morgott a Neptunusz.
- Tudjátok, mit? Köszöntsük fel a Földet azzal, hogy elmondjuk neki, miért szeretjük őt és soroljuk fel a jó tulajdonságait! – javasolta a Nap.
- Rendben! Elmondom neki, hogy milyen szépnek látom. Minden reggel és este rácsodálkozom a szép kék szemére. – mondta a kis Merkúr.
- Én meg azt, milyen büszke vagyok rá, hogy ő az ikertestvérem. - lelkendezett Vénusz.
- A legjobban vele szeretek kergetőzni! – kiáltotta a Mars.
- Ámulattal nézem őt, milyen ügyesen végzi a víz körforgását. Az óceánok, tengerek, tavak, folyók, patakok ellátják vízzel az egész bolygót. Nap anyánk segítségével pára és felhő lesz belőlük, majd eső képében visszahullanak a talajra, megöntözve a szomjas növényeket. – mondta elismerően a Jupiter.
- Én azt csodálom, milyen sokféle növénynek és állatnak ad teret. Ó, ha csak egy fűszálat el tudnék tartani, milyen boldog lennék! – sóhajtott Szaturnusz.
- Amiatt tartom a legügyesebbnek Föld testvérünket, mert több milliárd embert képes eltartani.– Mondta Uránusz.
- Igen, annak ellenére, hogy ez a leghálátlanabb faj mind közül, mert cserébe a sok jóért elszennyezi, megbetegíti testvérünket, aztán csodálkozik, hogy kiszámíthatatlanná válik az időjárása. – fűzte hozzá Neptunusz.
- Ez igaz, de egyre több ember ismeri fel, hogy helytelenül viselkedik, és sokan törekszenek a jóra. – válaszolta Uránusz.
- Igen, én is hallottam, hogy ők is megünneplik a Föld napját! Világszerte takarítanak, terveket szőnek a környezetszennyezés visszaszorítására! – kiáltotta elismerően Vénusz.

     Végre eljött a nagy nap! Április 22-én, a Föld napján a Nap és gyermekei, a bolygók sorra köszöntötték testvérüket, a Földet.

A csillagászok ezen a napon a bolygók különlegesen ritka együttállásáról számoltak be.

 

 

Szülőkategória: Magyar irodalom - Mesék, történetek
Kategória: Mesék a természetről
Tanulj velünk! ** Magyar nyelv és irodalom ** Mesék, történetek ** Mesék a természetről ** Orgoványi Anikó: A Föld napja

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.