A magyar olvasásra és írásra előkészítő sorozatomban beszéltem már a magyar hangok (nem a  betűk!) felismeréséről, szavakká összeolvasztásáról, és a rímelésről.
    Ebben a cikkben a szótagolásról szeretnék röviden írni.  A szótagolásra leginkább az írásnál lesz szükség, de annak szóbeli előkészítése is lehetséges, játékosan.

 


    Ha megnézitek ennek a dalnak a szövegét, láthatjátok, hogy a szavak rövidebb egységekre, szótagokra vannak bontva benne.  Minden szótaghoz jut egy zenei hang az éneklés közben.

    A magyar nyelv szótagolási szabályai igen egyszerűek.  Az első fontos dolog, amit a kottában is megfigyelhettek, az az, hogy minden szótagban kell lennie egy magánhangzónak (a, á; e, é; i, í; o, ó; ö, ő; u, ú; ü, ű).  Tehát minden szó annyi szótagot tartalmaz, ahány magánhangzó található benne.  A magánhangzók magukban is alkothatnak szótagokat (Tél-a-pó-ka), a mássalhangzók viszont nem.  Lássuk tehát, hogy melyek a legfontosabb szótagolási szabályok, melyeket a szóbeli feladatokban, játékokban tudtok használni!

1. Ha két magánhangzó áll egy-más mellett a szóban, akkor közöttük van a szótaghatár: fi-ú, le-ány.
2. Ha a magánhangzók között mássalhangzók is vannak, akkor mindig csak az utolsó mássalhangzót visszük át a következő szótagba: ko-pog, ér-ke-zett, kert-be.
(Megjegyzés: Mikor már az írásban való elválasztásra kerül a sor, további szabályokat is kell majd alkalmazni.)  


    Most a fent említett szabályok figyelembevételével kezdjünk hozzá a játékokhoz!

1. Tapsolj minden szótagra

    Ezt a játékot úgy kezdjük, hogy például kimondjuk saját nevünket vagy gyerekünkét, majd megismételjük szótagolva úgy, hogy minden szótagnál tapsolunk egyet: Gi - zel - la, Nó - ra.  Ezután vagy folytassuk családtagok, barátok, háziállatok nevével ezt a játékot, vagy nézzünk körül a szobában, konyhában, és gyermekünk választhat egy tárgyat, melynek nevét tapsolva szótagoljuk!

Fo - tel, szék, lám - pa, könyv, a - rany - hör - csög, stb.

 

2. Hány szótagból áll?

    Miután jó sokat gyakoroltuk a tapsolós szótagolást, és érezzük, hogy gyermekünk jól „hallja” a szótagokat, készíthetünk két új játékot is.

    Az első játékhoz vágjunk ki képeket egy magazinból!  Úgy válogassuk ki a képeket, hogy azokban a szótagszám változó legyen!  Készítsünk címkéket a szótagszámhoz úgy, hogy mindegyiken egy bizonyos számú tapsolós kéz legyen!  A tapsolós címkéket helyezzük egy sorba, majd a képeket válogassuk szét alájuk szótagszámuk alapján!  (A tapsolás helyett lehet dobolni is a szótagszámokat vagy csettinteni, bármilyen tevékenységet végezni,  amely a gyermekünk figyelmét felkelti.)  Itt egy példa arra, hogy a játék végén mit láttok, de természetesen négy vagy több szótagos szavakkal is dolgozhattok később.

     A második játék hasonló az elsőhöz, de ebben a gyermekünk egy kis szótagolós könyvecskét készít.  Nyomtassátok ki a ezt a könyvecskét (kétoldalasan), vagy készítsetek magatok egyet!  A gyermek feladata az, hogy vagy a már előre kivágott magazinképecskéket válogatja szét szótagszám szerint és ragasztja be a könyvébe, vagy ha a vágást is szeretnénk vele gyakoroltatni, akkor ő vághatja ki a képeket a magazinból.

 

    Jó szórakozást kívánok a szótagolós játékokhoz!

Szülőkategória: ROOT
Kategória: Uncategorised
Tanulj velünk! ** Magyar nyelv és irodalom ** A magyar nyelv ** Hangoló ** Szótagolás

Támogatók, segítők

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.