A magyar olvasásra és írásra előkészítő sorozatomban beszéltem már a magyar hangok (nem a  betűk!) felismeréséről, szavakká összeolvasztásáról, és a rímelésről.
    Ebben a cikkben a szótagolásról szeretnék röviden írni.  A szótagolásra leginkább az írásnál lesz szükség, de annak szóbeli előkészítése is lehetséges, játékosan.

 


    Ha megnézitek ennek a dalnak a szövegét, láthatjátok, hogy a szavak rövidebb egységekre, szótagokra vannak bontva benne.  Minden szótaghoz jut egy zenei hang az éneklés közben.

    A magyar nyelv szótagolási szabályai igen egyszerűek.  Az első fontos dolog, amit a kottában is megfigyelhettek, az az, hogy minden szótagban kell lennie egy magánhangzónak (a, á; e, é; i, í; o, ó; ö, ő; u, ú; ü, ű).  Tehát minden szó annyi szótagot tartalmaz, ahány magánhangzó található benne.  A magánhangzók magukban is alkothatnak szótagokat (Tél-a-pó-ka), a mássalhangzók viszont nem.  Lássuk tehát, hogy melyek a legfontosabb szótagolási szabályok, melyeket a szóbeli feladatokban, játékokban tudtok használni!

1. Ha két magánhangzó áll egy-más mellett a szóban, akkor közöttük van a szótaghatár: fi-ú, le-ány.
2. Ha a magánhangzók között mássalhangzók is vannak, akkor mindig csak az utolsó mássalhangzót visszük át a következő szótagba: ko-pog, ér-ke-zett, kert-be.
(Megjegyzés: Mikor már az írásban való elválasztásra kerül a sor, további szabályokat is kell majd alkalmazni.)  


    Most a fent említett szabályok figyelembevételével kezdjünk hozzá a játékokhoz!

1. Tapsolj minden szótagra

    Ezt a játékot úgy kezdjük, hogy például kimondjuk saját nevünket vagy gyerekünkét, majd megismételjük szótagolva úgy, hogy minden szótagnál tapsolunk egyet: Gi - zel - la, Nó - ra.  Ezután vagy folytassuk családtagok, barátok, háziállatok nevével ezt a játékot, vagy nézzünk körül a szobában, konyhában, és gyermekünk választhat egy tárgyat, melynek nevét tapsolva szótagoljuk!

Fo - tel, szék, lám - pa, könyv, a - rany - hör - csög, stb.

 

2. Hány szótagból áll?

    Miután jó sokat gyakoroltuk a tapsolós szótagolást, és érezzük, hogy gyermekünk jól „hallja” a szótagokat, készíthetünk két új játékot is.

    Az első játékhoz vágjunk ki képeket egy magazinból!  Úgy válogassuk ki a képeket, hogy azokban a szótagszám változó legyen!  Készítsünk címkéket a szótagszámhoz úgy, hogy mindegyiken egy bizonyos számú tapsolós kéz legyen!  A tapsolós címkéket helyezzük egy sorba, majd a képeket válogassuk szét alájuk szótagszámuk alapján!  (A tapsolás helyett lehet dobolni is a szótagszámokat vagy csettinteni, bármilyen tevékenységet végezni,  amely a gyermekünk figyelmét felkelti.)  Itt egy példa arra, hogy a játék végén mit láttok, de természetesen négy vagy több szótagos szavakkal is dolgozhattok később.

     A második játék hasonló az elsőhöz, de ebben a gyermekünk egy kis szótagolós könyvecskét készít.  Nyomtassátok ki a ezt a könyvecskét (kétoldalasan), vagy készítsetek magatok egyet!  A gyermek feladata az, hogy vagy a már előre kivágott magazinképecskéket válogatja szét szótagszám szerint és ragasztja be a könyvébe, vagy ha a vágást is szeretnénk vele gyakoroltatni, akkor ő vághatja ki a képeket a magazinból.

 

    Jó szórakozást kívánok a szótagolós játékokhoz!

Szülőkategória: ROOT
Kategória: Uncategorised
Tanulj velünk! ** Magyar nyelv és irodalom ** A magyar nyelv ** Hangoló ** Szótagolás

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.