Az alábbi feladatok mind a beszéd, mind a szókincs fejlesztésére használatosak.
     Gondolom, hogy a felnőttek, akik Magyarországról költöztek az USA-ba és itt tanultak meg angolul emlékeznek, hogy sokkal előbb kezdték megérteni a beszélt angolt, mint ahogy elkezdték a nyelvet beszélni. A gyerekek hasonlóan tanulnak meg mindent; először megismerik a körülöttük lévő tág világ részeit, de még nem tudják szavakba önteni amit látnak, hallanak és éreznek. Ezért van nagy szükség olyan feladatokra a magyar nyelv tanításánál is, amik a gyerekek passzív szókincsét előhozzák.
     Lássuk tehát, hogy milyen feladatokat ajánlok!

Beszélgetés képekről, témák szerint

Ehhez szükség van egy nagy képgyűjteményre. A képek különböző témák köré legyenek csoportosítva, például:
- az otthon különböző részei (konyha, fürdőszoba stb.)
- élőlények: állatok, növények először, majd részletesebb témalebontás – gyümölcsök, zöldségek, virágok vagy emlős állatok, madarak, hüllők, gerinctelenek, stb.
- közlekedési eszközök
- eszközök (konyhai eszközök, szerszámok)
- időjárás képek
- bármilyen más, érdekes téma

Különböző feladatok, amiket a kártyákkal lehet csinálni:

  • Válasszon a gyerek egy kártyacsomagot (8-10 kártyánál ne legyen több benne), és közösen üljetek le! Egyenként nézzétek meg, hogy mi van a képeken! Az első időben a felnőtt mesél a képekről többet, de a feladat lényege az, hogy a gyerek is csatlakozzon a társalgáshoz. Lehet kérdéseket is feltenni, lehetőleg olyanokat, amelyekre nemcsak egyszavas a válasz. Miután megnéztetek minden képet a csoportban, kérdezd meg a gyereket, hogy mi volt közös az imént látott képekben! Lehetséges válasz: mind állatot ábrázolt.
  • Miután több csoport kártyát így átbeszéltetek (néhány nap folyamán), új, önálló játékra van lehetőség. Két, később akár három csomag kártyát kell elővenni, és azokat összekeverni. A gyerek feladata az, hogy a kártyákat szétválogassa a megfelelő csoportba. Ez a könnyűnek hangzó feladat nem egyszerű kisgyerekeknek, és a szortírozásnak, kiválogatásnak nagyon fontos szerepe van a későbbi olvasás tanulásban.
  • Egy másik játék, amit a kártyákkal lehet játszani az az, hogy kiterítünk egy téma összes 8-10 kártyáját az asztalra, hogy mind jól látszódjon. Ekkor a fejünkben kiválasztunk egy kártyát és jellemezzük, hogy mi van rajta. Pl. azt mondjuk, hogy „Egy olyan dologra gondolok, ami éles, lehet rövid vagy hosszú, vágásra használjuk, általában fémből és fából vagy műanyagból készül.” (kés) A lényeg az, hogy a jellemzésbe minél több szó kerüljön be, hiszen arra törekszünk, hogy a gyerek szókincse gyarapodjon.

Idősebb, kisiskolás gyerekekkel ugyanúgy lehet ezt használni mint kisebbekkel, de sokkal részletesebb témákat érdemes választani. Velük pl. lehet a felhők típusait, különböző földrészek vagy országok ételeit, állatait, növényeit, dinoszauruszokat, gerinces és gerinctelen állatokat és még sok minden mást gyakorolni. Amikor már olvasó gyerekek csinálják ezt a feladatot, akkor az úgynevezett 3-részes kártyát is használhatjátok. Ez abból áll, hogy gyereknek a képen látható dolog nevét, majd a definícióját (leírását) is a képhez kell kapcsolnia. Ha önellenőrzésre buzdítjuk a gyereket (amit a Montessori iskolákban használunk), akkor legyen egy olyan kártya is, amin a kép, megnevezés és definíció mind együtt van.


Honnan lehet ilyen kártyákat beszerezni? Attól függ, hogy mennyi időt áldoznál az elkészítésükre, vagy hogy mennyi pénzt szánsz a megvásárlásukra. Az interneten nagyon sok anyagot lehet találni ingyen. Ezeket persze ki kell nyomtatni, esetleg lamináltatni hogy tartósabbak legyenek, illetve az angol neveket, szövegeket ki kell cserélni magyarra. Itt most egy web lapot emelnék ki ahonnan igen sok anyagot lehet letölteni (angol nyelven): www.montessorimaterials.org.  

 

Szülőkategória: ROOT
Kategória: Uncategorised
Tanulj velünk! ** Magyar nyelv és irodalom ** A magyar nyelv ** Hangoló ** Szókincsfejlesztés

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.