Az önálló hangfelismerés után - elől, hátul és középen - a következő lépés a hangok összeolvasztása. Ehhez nincs szükség betűfelismerésre, anélkül is lehet csinálni, csupán szóban.
     Gondolj ki egy rövid, 2-3 betűs szót! Először lassan (és nagyon tisztán) ejtsd ki a hangokat benne! Ezt ismételd meg, de most egy kicsit gyorsabban, pl. K - É - P. Ha gyermeked nem hallja még a szót, ejtsd az első két hangot egyben és a harmadikat külön: KÉ - P! Ha még mindig nem hallja a teljes szót, akkor mondd ki ismét a hangokat egyenként, majd az egész szót! Ekkor már gyereked is - valószínűleg - megismétli a szót, és itt az ideje az üdvrivalgásnak! Nem baj, hogy egy ideig még gyermeked nem tudja összeolvasztani a hangokat - azzal is nagyon sokat tanul, ha tőled hallja az önálló hangok szavakká olvasztását.

     Egy másik fontos dolog az olvasástanuláshoz a rímelés felismerése. Azért ezt emeltem ki a sok közül, mert szerintem a 3-6 éves gyerekeket nagyon érdekli ez a téma.
     Többféle rímelés létezik. Az úgynevezett tiszta rím hívó- és válaszrímének minden hangzója teljesen azonos: kárának - lányának. Az asszonánc rímelésnél csak a magánhangzónak kell megegyeznie, és általában a mássalhangzók csak hasonlóak. Példa: nézi - méri. (A kancsal rímben a magánhangzók nem egyeznek meg, de a mássalhangzók igen: lengyel - angyal, szóló - szőlő, de ezt semmiképpen nem ajánlanám gyerekekkel való rímeléshez.)

Rímeléses szójáték:

     - Mondok neked néhány szót. Asztal, magasztal, vigasztal. Hallottál valami érdekeset? (Ismételd meg a szavakat.)
      Ha gyermeked azt mondja, hogy nem, akkor próbálj néhány más szót: szél, tél, fél, cél, dél. Ha még mindig nem kapsz választ, mondd a következőt:
     - Ezek a szavak hasonlóan hangzanak. Hallgasd meg őket megint!
     Az is segíthet, ha a gyereked is ismétli utánad a szavakat. Most mondd a következőt:
     - Mondok két szót, te pedig mondd meg, hogy azok hasonlóan hangzanak-e vagy sem!
     Természetesen, egy idő múlva illik megmondani azt is, hogy ezt rímelésnek nevezzük. (Válassz nagyon különböző szavakat a nem rímelő párokhoz!)

     szép - hat, fent - lent, kép - szép, borul - gurul, tol - kap, bolt - folt, stb.

     Ha már jól megy a felismerés, jön az új játék:
     - Mondok egy szót, te pedig mondj egy másikat, ami rímel az enyémre (vagy úgy hangzik, mint az enyém)!

     kép (lép, pép, szép, tép, gép,)

Szülőkategória: ROOT
Kategória: Uncategorised
Tanulj velünk! ** Magyar nyelv és irodalom ** A magyar nyelv ** Hangoló ** Rímelés

Támogatók, segítők

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.