Mivel gyermekeinknek először angolul kell olvasni tanulniuk*, nehéz azt eldönteni, hogy mikor is kezdjünk hozzá a magyar olvasástanításhoz. Kislányommal már korán elkezdtük az olvasásra felkészítést. Az alábbiakban leírt gyakorlatok más nyelven való olvasáshoz is segítséget adhatnak.

     A magyar nyelv fonetikus: minden betűhöz tartozik egy hang, és a hangok összeolvasztásával alakulnak ki a szavak. Az angol nyelv nem teljesen fonetikus, csak 85%-ban. Mivel én fonetikusan tanítom az angol olvasást is, ezért az alábbi állítás arra is igaz: a szavak hangokból állnak, ezért a gyerekeknek hallaniuk kell a hangokat a szavakban ahhoz, hogy sikeresen dekódolni tudják a betűket a szavakban a későbbiekben.

     Az első lépés az, hogy a gyerekek a szavak kezdőhangját tudják felismerni, utána a véghangját, végül a szavakon belüli hangokat is.

     A hangvadászat játékot ajánlom a kezdőhang felismeréséhez. Bárhol és bármikor játszhatjuk. Kérjük meg gyerekünket, hogy mutasson egy tárgyra vagy személyre (mi minden betűhöz egy barátnak vagy családtagnak a nevét párosítottuk az első időben)! Mondjuk ki a tárgy vagy személy nevét úgy, hogy az első hangot többször, különösen hangsúlyozzuk ki: az egy 'b' 'b' 'b' 'bokor' vagy 'á' 'á' 'á' 'állat'!

     Ezután kérjük meg gyerekünket, hogy ismételje a szót úgy, ahogy mi ejtettük ki. Ezt természetesen napokig, hetekig gyakoroljuk velük, de csak annyit, ami tényleg játéknak tűnik.

     Egy idő múlva ki lehet próbálni, hogy a gyerek képes-e megmondani milyen hanggal kezdődik egy szó. Ejtsünk ki egyet úgy, hogy az első hangot minél jobban hangsúlyozzuk ki: bbbbanán!  Kérdésünk így hangzik: "Milyen hangot hallasz a szó elején amikor azt mondom hogy bbbbanán? (Vagy milyen hanggal kezdődik az hogy bbbbanán? )"

     Egyéntől függ, hogy milyen hamar érti meg ezt a fogalmat. Szerintem, minél hamarabb kezdjük el, annál gyorsabban lesznek képesek a kezdőhang felismerésére. Egy nap hirtelen akárhova néznek, mindent úgy fognak megnevezni, hogy az első hangot kihangsúlyozzák. "Mmmami nnnézd mmmi vvvan ooott!" Viccesen hangzik, de egy hatalmas lépést tettek az jövendő olvasáshoz.

* (Az Egyesült Államokban élünk.)

 


Szülőkategória: ROOT
Kategória: Uncategorised
Tanulj velünk! ** Magyar nyelv és irodalom ** A magyar nyelv ** Hangoló ** Hangfelismerés

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.