A magyar iskolákban és óvodákban mindig is az egyik legkedvesebb ünnep volt a farsang.  A gyerekek és szüleik hetekkel előtte elkezdtek készülődni a nagy eseményre.  Először a gyerekek kitalálták, hogy milyen jelmezben szeretnének megjelenni, hiszen a farsang része volt a jelmezverseny is.  A szülők és nagyszülők segítségével készült gyönyörű, házilag készült jelmezekben díszelkedtek a gyerekek az óvodai vagy iskolai bálokon. 

     Én két jelmezre emlékszem gyerekkoromból: egyszer ibolyának öltöztem fel, egy másik évben pedig a jelmezversenyt meg is nyertem a nagypapám által készített Amodent fogkrém kosztümömben.

     Sajnos a fogkrémes jelmezről nincs fényképem, de azt tudom, hogy az  alábbi felirat pontosan így szerepelt a jelmezen – a nagypapámnak gyönyörű kézírása volt:

amodent 

     Az a kosztüm még néhány több jelmezversenyt is megjárt, és sikert aratott – az unokatestvéreimmel benne. 

     Kedves barátnőm, Csilla is nagy örömmel gondol vissza az egyik farsangjára az apukája ceruzajelmezt készített neki – mérnöki pontossággal. 

 

     Itt Amerikában is használjuk a 2B jelzésű ceruzákat.  Az érdekesség az volt, hogy Csilla abban az évben a 2. B (második B) osztályba járt abban az évben.  Magyarországon az évfolyamokat számokkal, a különböző osztályokat pedig betűkkel jelölik.  (Például 2.A, 2.B, 2.C és 2.D, ha négy másodikos osztály van.)

     A mi gyerekkorunkban nem is volt lehetőség boltban vásárolni jelmezt.  Mindenki otthon készítette el, amit a gyerek választott. 

     Néhány év múlva, mikor már tanítottam egy általános iskolában, az ottani farsangon az osztályommal együtt én is jelmezt öltöttem – én voltam Hófehérke, hét tanítványom pedig a hét törpe.  Emlékszem, hogy a gyerekek nagyon örültek, hogy a tanár nénijük is részt vett velük ezen az eseményen.

hofeherke_jelmez_1992 

     Tehát így emlékszünk vissza a farsangra a mi gyermekkorunkból.  Barátnőm, Gábor Csilla (Csömör) jóvóltából megtudhatjuk, hogy 2008-ban hogyan ünnepelték a farsangot kisfia óvodájában.

 

Vidor Miklós: Bolond-bál

Bolond-bálban jártam
az este,
a szamárral táncolt
a kecske.
Három majom húzta
a nótát,
vasvillával ettek
szamócát.

Be is csípett egy-két
legényke,
lisztes zsákot húztak
a pékre,
hordón lovagolt egy
bohóc ott,
két füles dinnyével
golyózott.

Nyúlfi elől iszkolt
a róka,
fején árvalányhaj-
paróka,
víg paprikajancsi
dobolt rám! –
ilyen volt a híres
bolond-bál.

 

     A Kéknefelejcs Óvodában – Csömörön – a Boglárka (középsős) csoport a fenti verset tanulta meg farsangra. Az óvodákban 2008-ban általában február 5-én vagy 6-án tartották meg az álarcos mulatságot. Mind az óvó nénik, mind pedig a gyerekek valamilyen általuk választott jelmezt öltöttek, és egész délelőtt abban voltak. A Boglárka csoportban az óvó nénik boglárka virágnak öltöztek be. 

     A farsangon a gyerekek a tél végét, búcsúztatását és a tavasz közeledtét, köszöntését ünnepelték ilyen vidám módon. Meglátogatták a többi csoportot is (ebben az oviban nyolc van), és megnézték, hogy a többiek minek öltöztek. Lehetett vinni különféle finomságokat csemegézni. Az előző évben a régi óvoda épületében még volt rá lehetőség, hogy farsangi fánkot süssenek közösen, de 2008-ban sajnos már nem lehetett.

     Hogy az ünnep még hangulatosabb legyen, a Gézengúz Együttes lépett fel, együtt, jelmezekbe öltözve nézték meg a csoportok.

     Kisfiam rókajelmezt kért. Mostanában többször hallgatták és játszották el a csoportjukban a „Vajaspánkó” mesét, amelyben mindig ő akart a róka lenni. A jelmez elkészítésében ő is segített; az egyszerű, de mutatós jelmez teste egy piros nadrágból és pólóból készült, a róka feje pedig egy mikulássapkából lett átalakítva.

Szülőkategória: Magyar hagyományok
Kategória: Farsang
Tanulj velünk! ** Magyar hagyományok ** A farsang ** Farsangi bálok

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.