{igallery id="7609" cid="38" pid="5" type="classic" children="0" showmenu="0" tags="" limit="15"}

     A fenti busóálarcok készítése egy (2008 januári) farsangi foglalkozásnak volt fontos része. A foglalkozásról Márton Györgyi osztja meg gondolatait és természetesen az álarc készítésének a lépéseit is.

     Bár napjainkra sajnos sok népszokás és hagyomány feledésbe merült, szerencsére még akad egy-két intézmény (óvoda, iskola és szabadidőközpont) és néhány lelkes kultúraközvetítő ember, akik szívügyüknek tekintik azok ápolását és felélesztését. Én is ezek közé az emberek közé tartozom, példa erre a havonta megrendezett Hónapsoroló elnevezésű hagyományőrző foglalkozásom is, melyet újpesti munkahelyemen, a Gyermek- és Ifjúsági Házban indítottam.
     A rendezvény havonta egy péntek délután van megrendezve másfél- két órában, melyre kisiskolás korú gyermekcsoportokat várunk. Célom, hogy a gyerekek megismerjék a magyar népszokásokat, az adott hónap jeles napjait és a hagyományos kézműves technikákat, melyekhez vidám népi játékokat is kapcsolok.
     A január végi téma a farsanghoz kapcsolódott. Vidám farsangolásra hívtuk az érdeklődőket, és lehetőségem volt ismét meghívni egy népszerű néptáncegyüttest (Bem Folklór Egyesület). A foglalkozás kézműves részében busóálarcot készítettünk.

Az álarckészítés menete:

     busojaras_webSegítségemre voltak korábbi, a mohácsi busójárásról készült fotók.
     Kellékek: barna és/vagy fekete kartonpapír, fekete, barna, natúr és okker gyapjú, ragasztó, olló, fehér tempera, kalapgumi, tű a lyukasztáshoz.

  1. Rajzoltam egy sablont, melyet a kartonokra körberajzoltam minden gyereknek.
  2. A gyerekek feladata az volt, hogy a vonal mentén szépen kivágják az álarcot. A szemnél és az orrnál tapétavágóval bemetszettem a papírt, mert a tompa végű gyerekollóval egy kicsit nehéz lett volna elkezdeniük.
  3. A kivágott álarcon a homloki részt, a szarvak tövét, a szakállát és a bajuszát beragasztóztuk, majd a gyapjú szálait jól széthúzogattuk, és rányomkodtuk a ragasztós felületre. 
  4. Az orrot a képek alapján kihajtottuk. Ezután már csak a festés volt hátra: nagy, félelmetes fogakat és arcot mázoltunk. Ez összesen 15-20 percet vett igénybe. Száradás után két oldalra kalapgumit kötöttünk rögzítésnek.

buso_csoport_keretben2_web

Szülőkategória: Magyar hagyományok
Kategória: Farsang
Tanulj velünk! ** Magyar hagyományok ** A farsang ** Busóálarc

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.