{igallery id="7609" cid="38" pid="5" type="classic" children="0" showmenu="0" tags="" limit="15"}

     A fenti busóálarcok készítése egy (2008 januári) farsangi foglalkozásnak volt fontos része. A foglalkozásról Márton Györgyi osztja meg gondolatait és természetesen az álarc készítésének a lépéseit is.

     Bár napjainkra sajnos sok népszokás és hagyomány feledésbe merült, szerencsére még akad egy-két intézmény (óvoda, iskola és szabadidőközpont) és néhány lelkes kultúraközvetítő ember, akik szívügyüknek tekintik azok ápolását és felélesztését. Én is ezek közé az emberek közé tartozom, példa erre a havonta megrendezett Hónapsoroló elnevezésű hagyományőrző foglalkozásom is, melyet újpesti munkahelyemen, a Gyermek- és Ifjúsági Házban indítottam.
     A rendezvény havonta egy péntek délután van megrendezve másfél- két órában, melyre kisiskolás korú gyermekcsoportokat várunk. Célom, hogy a gyerekek megismerjék a magyar népszokásokat, az adott hónap jeles napjait és a hagyományos kézműves technikákat, melyekhez vidám népi játékokat is kapcsolok.
     A január végi téma a farsanghoz kapcsolódott. Vidám farsangolásra hívtuk az érdeklődőket, és lehetőségem volt ismét meghívni egy népszerű néptáncegyüttest (Bem Folklór Egyesület). A foglalkozás kézműves részében busóálarcot készítettünk.

Az álarckészítés menete:

     busojaras_webSegítségemre voltak korábbi, a mohácsi busójárásról készült fotók.
     Kellékek: barna és/vagy fekete kartonpapír, fekete, barna, natúr és okker gyapjú, ragasztó, olló, fehér tempera, kalapgumi, tű a lyukasztáshoz.

  1. Rajzoltam egy sablont, melyet a kartonokra körberajzoltam minden gyereknek.
  2. A gyerekek feladata az volt, hogy a vonal mentén szépen kivágják az álarcot. A szemnél és az orrnál tapétavágóval bemetszettem a papírt, mert a tompa végű gyerekollóval egy kicsit nehéz lett volna elkezdeniük.
  3. A kivágott álarcon a homloki részt, a szarvak tövét, a szakállát és a bajuszát beragasztóztuk, majd a gyapjú szálait jól széthúzogattuk, és rányomkodtuk a ragasztós felületre. 
  4. Az orrot a képek alapján kihajtottuk. Ezután már csak a festés volt hátra: nagy, félelmetes fogakat és arcot mázoltunk. Ez összesen 15-20 percet vett igénybe. Száradás után két oldalra kalapgumit kötöttünk rögzítésnek.

buso_csoport_keretben2_web

Szülőkategória: Magyar hagyományok
Kategória: Farsang
Tanulj velünk! ** Magyar hagyományok ** A farsang ** Busóálarc

Támogatók, segítők

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.