farsang1

     Január és február a vidám mókázás időszaka.  Január 6-án kezdődik a farsang, de minden évben máskor fejeződik be.  Egy kis számolással megtudjuk,  mikor van az ünnepnek vége: húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni 40 napot (kivéve a vasárnapokat).  2010-ben a farsang vége – vagyis hamvazószerda – február 17-re esik.

Bővebben: Magyar hagyományok – A farsang

Szülőkategória: Témák
Kategória: Magyar hagyományok

     A kereszténység tavaszi ünnepe a húsvét.  Ekkor Krisztus feltámadásáról emlékeznek meg. Sok húsvéti szokás több országban megegyezik vagy hasonló, vannak azonban különbségek is.  Magyarország különösen gazdag a tavaszi ünnepkör szokásaiban.

Bővebben: Húsvét – a tavaszi ünnepkör

Szülőkategória: Témák
Kategória: Magyar hagyományok

     A téli időszak nagyon gazdag ünnepekben és szokásokban.  A karácsonyi ünnepkör az adventtel kezdődik, és vízkeresztig (január 6.) tart.  Az advent szó latin eredetű, eljövetelt vagy megérkezést jelent.  Advent négy vasárnapján a keresztény hívők egy-egy gyertyát gyújtanak meg az adventi koszorún.

Bővebben: A téli ünnepkör

Szülőkategória: Témák
Kategória: Magyar hagyományok

 

     Mikor ma reggel felöltöztél, biztosan nem gondoltál arra, hogy honnan származik az öltözéked, a cipőd, vagy akár a sámli, amin a cipőfelvételnél ültél.  "Az üzletből, ott vette anyu" - mondanátok legtöbben.  Teljesen igazatok van.  De az üzletbe honnan kerültek?  "A gyárból, ahol készítették" -hangzik a válasz. 

Bővebben: Ősi magyar mesterségek

Szülőkategória: Témák
Kategória: Magyar hagyományok
Tanulj velünk! ** Magyar hagyományok

Támogatók, segítők

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.