Magyarországon telelő madarak

     A madarak közül sokan melegebb vidékre költöznek késő ősszel (költöző madarak), de vannak, akik képesek a zord telet átvészelni: ezek nem repülnek messzi vidékekre. Télen viszont sokkal nehezebb élelmet találniuk a hóval fedett kertekben, parkokban. Segítségükre szolgál, ha kiteszel néhány madáretetőt kertedbe.  Sokfajta madáretetőt lehet készíteni, mindennapi alapanyagokból. Ismerkedj meg néhány Magyarországon telelő madárral, majd próbálj nekik egy etetőt készíteni:  első ötlet, második ötlet.  (Habár az USA-ban nem ugyanezek a madarak telelnek át hideg teles vidékeken, de hasonló madáretetőkkel éhes kis madárkáknak tudsz túlélési lehetőséget biztosítani ott is.)

Tordon Ákos
Madárszálló


Havas téli nagy ég alatt
Vendégeim a madarak.
Kopognak már az ablakon,
Jól élnek itt morzsán, magon.

Csipegetnek, eszegetnek,
Ha jól laktak, elröppennek.
De holnapra visszajönnek,
Ablakomon beköszönnek.

Így élnek ők a nagy télben,
Vendégeim minden délben.
Meghálálják majd tavasszal
Madárfüttyel, madárdallal.
Nemes Nagy Ágnes
Hóesésben

Szakad a hó nagy csomókban,
Veréb mászkál lent a hóban.
Veréb! Elment az eszed?
A hóesés betemet!
Nem is ugrálsz, araszolsz,
Hóesésben vacakolsz.

Fölfújtad a tolladat,
Ázott pamutgombolyag.
Mi kell neked? Fatető!
Fatető!
Deszka madáretető.

Széncinege

A széncinege védett madár, főként lomberdőkben és tölgyesekben él. Kertekben és parkokban is gyakran megtalálható. A feje fekete-fehér, a hasát sárga toll borítja. Rovarokat, pókokat és olajos magvakat eszik. A téli etetőket is szívesen felkeresi.
Nagyfakopáncs

Magyarországon a leggyakoribb harkályféle. Erdőkben, parkokban, kertekben él. Odúlakó. Táplálékát fatörzseken, vastagabb ágakon, vagy talajon keresi. Ősszel és télen a kéreg alól veszi ki az ott rejtőző lárvákat. Megeszi a magvakat is (pl. fenyőmag). Védett madár.
Zöldküllő

A zöldküllő gazdag színezetű, jóval nagyobb testű harkályfaj, mint a nagy fakopáncs. Tél végén és kora tavasszal hangos, „klü-klü” kiáltása hallható. Kedvelt helyei a ligetes erdők, fasorok és parkok. Egész évben a talajon keresi táplálékát. Kedvenc eledele a hangya, melyet télen is kivés akár a hó alól is.
Erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly egy közepes agyságú bagoly, hatalmas tollfülekkel s nagy narancsvörös szemekkel.  Nyílt területeken vadászik. Főként rágcsálókat eszik; szereti a mezei pockot és a cickányt. Havas teleken főleg madarakat (pl. verebet) fogyaszt szívesen.
Jégmadár

A jégmadár egy hosszú és erős csőrű, rövid farkú, zömök testű madár. Kedvelt helye a vízpart. A be nem fagyott tavak mellett télen is megtalálható. Türelmesen üldögélve les zsákmányára, apró halakra, vízi rovarokra. Magyarországon védett madár.
Tengelic

A tengelic az egyik legtarkább magyarországi madár. Kertekben, gyümölcsösökben és szőlőhegyekenél. A tengelic télen hóból kiálló gyomokon keres magának magokat. Azonkívűl hernyókat és bogarakat is eszik. A nagy hidegben nehéz a sorsa, mert nehezen talál élelmet.Szülőkategória: Madarak
Kategória: Cikkek madarakról
Tanulj velünk! ** Élővilág ** Állatok ** Madarak ** Telelő madarak

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.