Magyarországon telelő madarak

     A madarak közül sokan melegebb vidékre költöznek késő ősszel (költöző madarak), de vannak, akik képesek a zord telet átvészelni: ezek nem repülnek messzi vidékekre. Télen viszont sokkal nehezebb élelmet találniuk a hóval fedett kertekben, parkokban. Segítségükre szolgál, ha kiteszel néhány madáretetőt kertedbe.  Sokfajta madáretetőt lehet készíteni, mindennapi alapanyagokból. Ismerkedj meg néhány Magyarországon telelő madárral, majd próbálj nekik egy etetőt készíteni:  első ötlet, második ötlet.  (Habár az USA-ban nem ugyanezek a madarak telelnek át hideg teles vidékeken, de hasonló madáretetőkkel éhes kis madárkáknak tudsz túlélési lehetőséget biztosítani ott is.)

Tordon Ákos
Madárszálló


Havas téli nagy ég alatt
Vendégeim a madarak.
Kopognak már az ablakon,
Jól élnek itt morzsán, magon.

Csipegetnek, eszegetnek,
Ha jól laktak, elröppennek.
De holnapra visszajönnek,
Ablakomon beköszönnek.

Így élnek ők a nagy télben,
Vendégeim minden délben.
Meghálálják majd tavasszal
Madárfüttyel, madárdallal.
Nemes Nagy Ágnes
Hóesésben

Szakad a hó nagy csomókban,
Veréb mászkál lent a hóban.
Veréb! Elment az eszed?
A hóesés betemet!
Nem is ugrálsz, araszolsz,
Hóesésben vacakolsz.

Fölfújtad a tolladat,
Ázott pamutgombolyag.
Mi kell neked? Fatető!
Fatető!
Deszka madáretető.

Széncinege

A széncinege védett madár, főként lomberdőkben és tölgyesekben él. Kertekben és parkokban is gyakran megtalálható. A feje fekete-fehér, a hasát sárga toll borítja. Rovarokat, pókokat és olajos magvakat eszik. A téli etetőket is szívesen felkeresi.
Nagyfakopáncs

Magyarországon a leggyakoribb harkályféle. Erdőkben, parkokban, kertekben él. Odúlakó. Táplálékát fatörzseken, vastagabb ágakon, vagy talajon keresi. Ősszel és télen a kéreg alól veszi ki az ott rejtőző lárvákat. Megeszi a magvakat is (pl. fenyőmag). Védett madár.
Zöldküllő

A zöldküllő gazdag színezetű, jóval nagyobb testű harkályfaj, mint a nagy fakopáncs. Tél végén és kora tavasszal hangos, „klü-klü” kiáltása hallható. Kedvelt helyei a ligetes erdők, fasorok és parkok. Egész évben a talajon keresi táplálékát. Kedvenc eledele a hangya, melyet télen is kivés akár a hó alól is.
Erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly egy közepes agyságú bagoly, hatalmas tollfülekkel s nagy narancsvörös szemekkel.  Nyílt területeken vadászik. Főként rágcsálókat eszik; szereti a mezei pockot és a cickányt. Havas teleken főleg madarakat (pl. verebet) fogyaszt szívesen.
Jégmadár

A jégmadár egy hosszú és erős csőrű, rövid farkú, zömök testű madár. Kedvelt helye a vízpart. A be nem fagyott tavak mellett télen is megtalálható. Türelmesen üldögélve les zsákmányára, apró halakra, vízi rovarokra. Magyarországon védett madár.
Tengelic

A tengelic az egyik legtarkább magyarországi madár. Kertekben, gyümölcsösökben és szőlőhegyekenél. A tengelic télen hóból kiálló gyomokon keres magának magokat. Azonkívűl hernyókat és bogarakat is eszik. A nagy hidegben nehéz a sorsa, mert nehezen talál élelmet.Szülőkategória: Madarak
Kategória: Cikkek madarakról
Tanulj velünk! ** Élővilág ** Állatok ** Madarak ** Telelő madarak

Támogatók, segítők

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.