A cinegemadár

     Vannak olyan hű madarak, amelyek a zord téli időjárás ellenére is „Óhazánkban”, Magyarországon maradnak.     Mégis, melyek azok, amelyek az élelemhiánytól és a hideg, havas időtől sem menekülnek melegebb tájakra?

Pósa Lajos
A hű madarak
(részlet)

Levél a virágtól,
Virág dalos ágtól,
Vándormadár elvált
Leveletlen fától,
A hazai tájtól.
Kik otthon maradtak,
Szomorúan járnak...
Adjatok magocskát,
Szél ellen búvócskát
Szegény hű madárnak!

    Van sok ilyen hű szárnyas Magyarországon, többek között az egerészölyv, a jégmadár és a tőkésréce, de most egy másik madárról szeretnék nektek mesélni: a cinegéről.


    A cinege egy aránylag kisméretű madár, hossza 11–13 cm (4.5”–5.5”).  Sok fajtája él Magyarországon, de a legismertebb közülük a kékcinege és a széncinege.  Ezek Amerikában nem honosak, csak Európában és Nyugat-Ázsiában élnek.

Zelk Zoltán
Két cinke


Tavaly télen két cinke,
széncinke és kék cinke
– mind a kettő szép cinke –
szállt az ablakomba.

Egyik fején szénsapka,
másik fején kék sapka,
így ültek az ablakba –
de örültem nékik!

Kaptak diót, tökmagot,
mind a kettő jóllakott.
Azt se mondták, jónapot,
s máris elrepültek.

Január és február
éhes télen a madár,
mindennap eljöttek már
ebédelni hozzám.

Megvan még az ablakom,
van dióm és van magom,
jövőre is kirakom –
visszavárom őket!

    A vers alapján kitaláltátok, hogy miként lehet megkülönböztetni a kettőt?  A legegyszerűbb, ha a fejüket figyelitek meg: a kékcinegének kék a feje búbja és a szárnyai, illetve a farktollai is kékes színben pompáznak.  Ezzel szemben a széncinegének a feje, a szárnya és a farktolla is szürkés-feketés, sőt a begyén is látható egy fekete csík, ami a nyakánál kezdődik.   

 


    A cinegék híresek arról, hogy milyen ügyes akrobaták. Nem jelent nekik nehézséget, ha fejjel lefelé kell csüngeniük akár egy faágról, akár egy madáretetőről.  Nagyon kedves kis hasznos madarak ám!  Az apró magvakon kívül rovarokkal és hernyókkal is táplálkoznak.  Persze mindezeket igen nehéz télen, főleg a hóval borított tájon megtalálni.  Ezért szükséges, hogy kerti etetőkkel segítsük át őket a téli élelemszerzés nehézségein, és akkor a tavasz jöttével meg fogják hálálni gondoskodásunkat; kertünkből összeszedik a nemkívánatos hernyókat és rovarokat.
   
    Persze, ha igazán oda akarjuk szoktatni a madárkákat a kertünkbe, a legjobb, ha egy odút is vásárolunk vagy készítünk piciny barátainknak.  A madáretetőt tartsuk napraforgómaggal, mogyoróval és más vegyes maggal feltöltve!  A kis cinkék nagyon örülnek a zsíros eledelnek is, akár egy kis darab szalonnás bőrke is új erőt adhat nekik.  Arra nagyon kell azonban vigyázni, hogy ha a tél elején elkezded etetni a madarakat, akkor ne hagyd abba az élelmezésüket! Ha odaszoknak a kertedbe, akkor számítanak az általad kitett eledelre, és ha nem kapják meg, elpusztulhatnak. 
   
     Mivel a fent említett cinkék Észak-Amerikában nem honosak, ezért szeretném megemlíteni a bozótcinegét, ami viszont azon az említett földrészen él.   Ez a cinegefaj sem költöző (vonuló) madár, és nem is olyan színes, mint a kékcinege és a széncinege.  Teste szürkésbarna, de érdekességként megemlítem, hogy a nőstény szeme sárga színű.  Étkezési szokásai az európai rokonához hasonlóak.

 

 

További cinegefajták

Barátcinege

A barátcinege Európában és Ázsiában él.  12-14 cm hosszú, kertekben, lombos erdőkben és parkokban lelhetünk rá.  Rovarokkal, pókokkal, télen magvakkal táplálkozik.  Magyarországon védett madár.

 

 

 

 

 

 

Búbos cinege

Ezt a cinegét Európa fenyves erdeiben találhatjuk meg.  12-13 cm hosszú, rovarokkal táplálkozik.  Faodúkban építi fészkét, bár Magyarországon ritkán költ.  Téli vendégként megtalálható meg az országban, védett madaraink közé tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

Fenyvescinege

Ezt a cinegefajtát megtalálhatjuk Európában, Ázsiában és Afrika északi területein is.  A 11-12 cm hosszú cinegemadár vándorol erdőről erdőre, főképpen fenyőkön lakik.  A fenyvescinege is faodvakba építi fészkét.  Tavasztól őszig rovarokkal táplálkozik, télen pedig a melegebb időkben összegyűjtött és felhalmozott lucfenyő magvakkal.  Ez a madárka is védett.

 

 

 

 

Őszapó

Ez az aránylag nagyobb méretű (15 cm) cinege könnyen felismerhető hosszú farkáról.  Európában és Ázsiában lelhetünk rá.  Nagy csapatokban jár, kivéve a költési időszakot; fészkét fákra és bokrokra építi.  Ez a védett madár rovarokkal táplálkozik.

 

 

 

 

 

 

Készíts cinegeetetőt!

      Még a tél érkezése előtt el lehet készíteni ezt az önkiszolgáló cinegeetetőt.  (Szükséges, hogy legyen egy felnőtt segítőd!)

     Egy kétliteres műanyag flakonra van szükség és egy filmesdobozra, vagy egy hasonló méretű műanyag kupakra.  
     A filmesdobozba felnőtt segítődnek 3 lyukat kell fúrnia; kettőt egy farudacska áttolásához, egyet pedig az etetőlyukhoz.  Egy drótot szúrjatok át a flakon 2 ellentétes oldalán (a flakon aljához közel) az etető faágra akasztásához!
     Egy tölcsér segítségével töltsd fel a flakont magokkal!  Nyomd rá a filmesdobozt, amibe előzőleg beleszúrtad a farudacskát!  Akaszd fel az etetőt!
     A cinkék a farúdba kapaszkodva, fejjel lefelé fognak a magokból szemezgetni.
     Ne felejtsd el újratölteni az etetőt, amikor kifogyott!

 

 

Szülőkategória: Madarak
Kategória: Cikkek madarakról
Tanulj velünk! ** Élővilág ** Állatok ** Madarak ** A cinegemadár

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.