A sün és a sül

     Az alábbi cikk az Óperencia magazin 2009. téli számában (III./4) jelent meg. 

sun_18-19

     sun_danibaA sün rovarevő emlős, a talajon él. Észak-Amerikában és Ausztráliában nem honos.  Ezt a kistestű, rövid lábú, hegyes orrú állatot főképpen sötétedés után pillanthatjuk meg. Élelmét éjszaka keresi: a rovarok mellett tojásokat, pókokat, gilisztákat, békákat, sőt még kígyókat is eszik.
     A testét borító több mint 5000 tüske miatt nincs sok ellensége. A rókáktól, baglyoktól és borzoktól való menekülését az is elősegíti, hogy testét teljesen össze tudja gömbölyíteni, így tüskés labdává alakul át.    A tüskét nem tartalmazó testrészeit – az orrát, a fülét és a lábait – behúzza a tüskegombolyag közepébe. Ha veszély fenyegeti, prüszköl és fújtat. Máskor is – ha jól vagy rosszul érzi magát –  sokfajta,  érdekes hangot ad ki.
     Tüskéi nem mérgezőek, viszont nagyon élesek. Ha állat támadja meg, és a védekezésül használt tüskéi az ellenségbe belefúródnak, nem válnak el a sün testétől.
     Ez az állat nem képes a tél hidegét ébren átvészelni, ezért három-négy hónapos téli álmot alszik. Lehullott levelek, kövek alatt vagy földben lévő odúban durmolja át a telet.
     Három-hat kicsinye tüskétlenül jön a világra, és születésükkor nem látnak.    

Fotó: Daniela Baack

Mit jelent az, hogy téli álmot alszik egy állat?

 
     Vannak olyan állatok, amelyek nem tudnák túlélni a hideg telet: vagy élelmet nem találnának, vagy megfagynának. Ők ezért a következőket teszik

  • Ősszel jó sokat esznek, és vastag zsírpárnát növesztenek. Ezt a zsírt élik fel téli álmuk közben.
  • Testhőmérsékletük jelentősen lecsökken.
  • Szívverésük lelassul.
  • Ritkábban lélegeznek.
  • Összegömbölyödve alszanak el, hogy minél kevesebb hőt veszítsenek.
  • Néhány téli álmot alvó állat nem alussza végig az egész telet, de ha felébred, igyekszik minél rövidebb időszakra aktív lenni. Így kevesebb energiát veszít. Néhány állat – például a medve – télen hozza világra kicsinyét.

 

 

     sl_national_park_serviceA sünt sülnek is nevezték a régi magyar nyelvben, holott a sül (angol nevén porcupine) teljesen más állat.
     Amiben hasonlítanak: lassú mozgású, éjszaka aktív emlősök.  Lábuk és fülük rövid, testüket tüskék borítják. Mindkettő vicces hangokat ad ki.
     Viszont a sül növényevő rágcsáló. Fatörzseken, leveleken, füvön és gyümölcsökön él. A sós ízt is kedveli, ezért sokszor belekóstol olyan fából készült dolgokba (pl. egy ásó nyele), amelyekre rászáradt az emberi sós izzadság.
     A több mint 30 000 tüskéje hosszabb, mint a süné. Abban is különböznek, hogy egy jó erős farokcsapás után képesek kirepülni és a támadóba belefúródni. Ráadásul, a sün tüskéivel ellentétben, az övéi hurkos végűek, amelyeket csak nagyon nehezen és fájdalmasan lehet csak kihúzni a támadója testéből.
     Téli álmot sem alszik.

Kép forrása: US National Park Service

 

Irodalmi alkotások a sünről:

Mesék Versek
 
Csukás István: Sün Balázs
Duga Boglárka: Sün
Mentovics Éva: A sün Péter Erika: A bukósisakos sün
Szülőkategória: Témák
Kategória: Emlősök
Tanulj velünk! ** Élővilág ** Állatok ** Emlősök ** A sün és a sül

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.