golya_golya_giliceMentovics Évának számos önálló kötete jelent meg az elmúlt néhány évben, verseit és meséit antológiákban is fellelhetjük.  Éva 2009 januárja óta segíti munkámat írásaival az Óperencia magazinban és weblapon. Arra szeretném a kedves látogatóimat bíztatni, hogy ha megtetszettek versei, vásárolják meg néhány könyvét is!  Az alábbi linkek magyarországi internetes könyvesboltokba vezetnek. 

 

Legújabb könyvek (bővítve 2010. december 17-én):

jezus_szuletese_webJézus születése /Mentovics Éva

Gyarmathy Ildikó keze munkáját dicséri ez a 3D-s hatású kiadvány, melynek belső oldalai egy nevezetes történetet jelenítenek meg. A vers által megismerhetjük a jeles nap eseményeit, a kép pedig elvezet minket a korabeli Betlehembe, ahol láthatjuk a szent családot, és a Jézus köszöntésére érkező három királyt is.

 karacsonyi_mesek_webKarácsonyi mesék /Antológia

A karácsony Jézus születésnapja, a kereszténység egyik legszebb és legszentebb ünnepe. Napjainkban e vallási ünnep egyben a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás örömét is jelenti. Móricz Zsigmond, Ady Endre, Dsida Jenő, Móra Ferenc, Kosztolányi Dezső 1-1 írása társaságában Mentovics Éva egyik karácsonyi meséje is olvasható ebben az ünnepi kiadványban.

 

szusza_a_kope_krampuszSzusza, a kópé krampusz /Mentovics Éva

Mi okozhat nagyobb bonyodalmat annál, mint amikor december elején egyetlen hópehely se pillantható meg se közel, se távol? Hogyan tud így közlekedni a Mikulás? Még szerencse, hogy Szusza, a talpraesett kiskrampusz ebben a helyzetben is feltalálja magát.
A vers Gyarmathy Ildikó kedves rajzai által elevenedik meg a könyv oldalain.verses_talalos_kerdesekVerses találós kérdések /Mentovics Éva

Füzesi Zsuzsa változatos illusztrációi színesítik ezt a kötetet, melyben versekbe foglalt találós kérdések serege szórakoztatja a gyerekeket.  Szám szerint 74 vers található a kedves képekkel illusztrált könyvben.

 

 

mokasallatseregMókás állatsereg /Mentovics Éva

Megannyi mókás történet elevenedik meg a szerző versei nyomán, melynek szereplői a házi-, erdei-, mezei állatok, madarak közül kerülnek ki.
A humoros, szórakoztató versek mellett Marifé González rajzai teszik még látványosabbá ezt az igényes kivitelű gyermekkönyvet.Egy kis ízelítő:

Béka-lakodalom

Virradattól szól a nóta,
táncot ropnak reggel óta.
Férjhez megy a király lánya,
most készül a csipkefátyla.

Csattog a sok béka lába,
szaladnak a béka-bálba.
Mókáznak, míg bírják szusszal,
most érkeztek béka-busszal.

Dongótorta, szúnyoglárva…
ünnepnapon csak ez járja.
Pergő-forgó tarka szoknya…
minden rokon vígan ropja.

Apró szöcskét kínálnának
a szépséges királylánynak.
Unszolhatja minden sógor,
de ő már csak vizet kortyol.

Néha szendén pislog párat:
– Ki is híznám szép ruhámat –
s átugrik a folyón túlra…
ez a legjobb fogyókúra.

Trombita szól, üstdob pereg,
táncol a víg békasereg.
Szökdelnek a parti sásba’,
csak a gólya meg ne lássa.ignacmitlatsz_webIgnác, mit látsz? / Könyv, CD, foglalkoztató

Mentovics Éva megzenésített versei is szerepelnek ebben a multifunkciós kiadványban.
A könyvben olvashatják, a CD-ről hallgathatják, a mellékletek segítségével pedig bábokat készíthetnek, és el is játszhatják a gyerekek a történeteket. Gyarmathy Ildikó kedves rajzai népesítik be a kiadvány oldalait.


nyuszikak_webNyuszikák /Mentovics Éva

Aki kíváncsi rá, megtudhatja, mennyi izgalom, és móka vár a három kópé kisnyúlra a tanya környékén.

 

erdekesjarmuvek_webÉrdekes járművek /Mentovics Éva

Számtalan közlekedési eszközt használhatunk a földön, a víz alatt, és a levegőben. Ezek közül ismerhetnek meg néhányat a legkisebb olvasók Mentovics Éva versei, és Eszes Hajnal rajzai által.

 

agondolatok_webA gondolatok értéke /Antológia

Ebben a felnőtteknek szóló antológiában azok a művek kaptak helyet, amelyek sikeresen szerepeltek az Irodalmi Rádió pályázatain. Mentovics Éva humoros, és komolyabb hangvételű versei is olvashatók a kötetben.

 

 

 

Tavasztól télig /Mentovics Éva

Nem csak az otthoni könyvespolcra, de óvónőknek, tanítónőknek is ajánljuk ezt a könyvet, melyben a szerző a rímek, a ritmus, a versek segítségével mutatja be a bennünket körülölelő világot a kicsiknek - tavasztól-télig.
Csillog - villog karácsony /Antológia


Készüljünk együtt a karácsonyra ezzel a kedvesen illusztrált könyvvel, melyben a kortárs szerzők írásai között megtalálhatók Mentovics Éva versei, valamint egy – az állatok karácsonyáról szóló meséje is.

 

Karácsonyi készülődés

Versek, mondókák, találós kérdések, játékos feladatok, kifestők, rajziskola, sütemények, karácsonyi origami, kreatív ajándékötletek, meglepetések - ez mind megtalálható ebben az igényes kivitelű könyvben.Tóbiás, a falánk törpe /Mentovics Éva

Mókás történet Tóbiásról, a törpéről, aki falánksága miatt jócskán kimagaslik a rokonai közül. Térbeli mesekönyv, mely kedves figuráival biztosan belopja magát a kicsik szívébe.

 
Mentovics Éva: Tóbiás, a falánk törpe

Kicsinek sem volt épp törpe,
alig fért a pólyába,
később, míg a többi ugrált,
ő csak lábát lóbálta.

Jöhetett a kupac zserbó,
csokifagylalt, máktorta…
annyi krémest falt be ma is,
szinte nem is számolta.

Meg is nyúlt és meg is hízott,
folyton nőtt a mérete,
hogyha tovább így folytatja,
tükrébe se fér bele.  

Sapkája is szűk lesz lassan,
rá se megy a fejére,
úgy megnőtt a tavasz óta
ez a falánk legényke.

Hiszed, vagy sem, drága komám,
szóról-szóra így történt:
vasárnaptól péntek estig
kinőtte a cipőjét.

- Tóbiás a hórihorgas -
így gúnyolták, nevették,
de mindezt csak huncutságból,
hisz mindnyájan szerették.

Néhány törpe irigykedett:
- Milyen délceg, nagy rokon!
Hétrét görnyed, s akkor tud csak
megpuszilni homlokon.

Ám a szülők siránkoznak:
- Mi lesz velünk Tóbiás?
Hogy fér el a házunkban egy
nyolcvan centis óriás?


Bújócska /Mentovics Éva

Néhány pajkos nyuszi gyerek és egy kis vakond a szereplője ennek a történetnek, mely kedves illusztrációival méltán lehet a kicsik kedvence.

Így születik a vers /Antológia

Szépirodalmi alkotások, és keletkezési körülményeik az Irodalmi Rádió szerzőitől. Egy felnőttek számára összeállított kötet, melyben Mentovics Éva versét is olvashatjuk, mely szép sikert ért el az Irodalmi Rádió egyik pályázatán.
Aranyló búzaszemek /Antológia

Ebben a kötetben több kortárs költő mellett Mentovics Éva komoly hangvételű versei is olvashatók.

„Élni jó!”


Nemere István volt az elnöke a Dr Lekey Gábor által kiírt „Élni jó!” elnevezésű irodalmi pályázatnak. A Magyarországról, és határainkon túlról beérkezett pályaművek legszínvonalasabb darabjainak a gyűjteménye ez a könyv, melyben Mentovics Éva „Kristálydomb varázslatos titkai” című alkotása is szerepel.
Vadak – Halak – Madarak

A Barátok Verslista által kiírt három pályázaton legsikeresebben szerepelt írások olvashatók ebben a kiadványban. Ezek közül két pályázaton Mentovics Éva is indult. Mindegyiken sikeresen szerepelt, hisz a „Vadak” című pályázaton az első, második, és a harmadik helyezett versek az ő művei, a „Halak” elnevezéssel kiírt pályázaton pedig második, és harmadik helyezést ért el a verseivel. Többek között ezek az alkotások is olvashatók ebben az igényesen szerkesztett kötetben.

Régebben megjelent könyvek:

Téli varázslat / Mentovics Éva

Verses, mesés könyv

A tél hóval elvarázsolt álomvilágról szólnak ezek a mesék és versek. Télapóról, karácsonyról, az etetőben magvakra lelő éhező cinegékről, téli álmot alvó süniről, az űzötten vándorló fekete cicáról, aki végül Télapó karjaiban talál menedékre. Megtudhatjuk belőle azt is, hogyan töltötte Ficánka cica a karácsonyát, és hogyan ajándékozták meg Húsvéti Nusit a karácsonyi tündérek.

Egy kis ízelítő:

ITT VAN A KARÁCSONY!

Hófelhők, hóhegyek,
csillogó jégvárak…
Kristályhegy tövében
hóember sétálgat.

Hópelyhek csillognak
hófehér kabáton…
Száz angyal csilingel:
- Itt van a karácsony!

Lámpások fénye gyúl,
felhő jár a Holdon…
Csillagok szikráznak
éjszínű égbolton.

Szép fenyő, ajándék,
ez most már nem álom…
Boldogság, szeretet…
- Itt van a karácsony!


 

Gólya, gólya, gilice  / Mentovics Éva

Beszédfejlesztő mondókák, versikék, nyelvtörők

A szerző - a logopédiai gyakorlatban elfogadott hangcsoportok szerint csoportosítva - a beszédhangok helyes ejtéséhez ad segítséget. A nyelv- és beszédfejlesztő szakemberek, pedagógusok és szülők számára is vonzó lehet a kötet számos értéke.   A  kötetben található színes, dallamos, ritmusos versek mondókák könnyen tanulhatók, így remekül alkalmazhatók a kisgyermekek beszédfejlesztéséhez.
Vinczéné Bíró Etelka mesterlogopédus, a Magyar Rádió, és a Magyar Televízió beszédtanárának ajánlásával

Csillogó pelyhek  / Mentovics Éva
Versek, mesék
Több varázslatos titoknak is részese lehet, aki elolvassa ezt a gazdagon illusztrált verses, mesés könyvet. Kiderül, hogy a hóemberek vajon mivel is foglalkoznak a teliholdas éjszakákon. Azt is megtudhatjuk, hogyan sikerül átvészelniük a telet követő napsütéses időszakot. No és amire oly sokan kíváncsiak vagyunk: Mióta van csillag a karácsonyfa csúcsán? Emellett még számos télről, Mikulásról, és karácsonyról szóló verset is olvashatunk a könyv lapjain.

Tyúkanyó  / Mentovics Éva

Ebből a kicsiknek szóló, bájosan illusztrált leporelló formájú könyvecskéből tyúkanyó egyik izgalmas, és nem utolsó sorban mulatságos kalandjáról olvashatunk.

 
Jónás és a cet
  / Mentovics Éva

Lapozókönyv pici babáknak, a Bibliai történetek sorozat darabja.
A színes képek segítségével, szinte képregényként elevenedik meg Jónás története. Egészen kis gyerekek számára is bemutatható így a tanulságos mese.

 A kis Jézus  / Mentovics Éva

Lapozókönyv pici babáknak, a Bibliai történetek sorozat darabja.
A színes képek segítségével, szinte képregényként elevenedik meg Jézus születésének története. Egészen kis gyerekek számára is bemutatható így a legszebb karácsonyi mese.

Az elveszett bárány  / Mentovics Éva

Lapozókönyv pici babáknak, a Bibliai történetek sorozat darabja.
A színes képek segítségével, szinte képregényként elevenedik meg az elveszett bárány története. Egészen kis gyerekek számára is bemutatható így a tanulságos mese.

Noé bárkája  / Mentovics Éva

Lapozókönyv pici babáknak, a Bibliai történetek sorozat darabja.
A színes képek segítségével, szinte képregényként elevenedik meg Noé története. Egészen kis gyerekek számára is bemutatható így a tanulságos mese.

Óvodai ünnepek  /Antológia 

Télapó, karácsony, farsang, húsvét, anyák napja, ballagás – ezekben a témákban olvashatunk sok-sok írást az antológiában, melyek közt Mentovics Éva kb. 170 verse is megtalálható. Nem csak szülőknek, gyerekeknek, de pedagógusoknak is ajánlható, hisz az írások segítségével változatos, színes műsorokat tudnak összeállítani az aktuális ünnepségekre. 

 

Évnyitótól évzáróig  /Antológia

Az antológia az iskolában megemlítésre, megünneplésre kerülő ünnepkörökhöz nyújt segítséget, így nem csak az otthoni könyvtárban lehet hasznos, de a pedagógusok munkáját is megkönnyítheti.
Segítségével sok ötlet meríthető az iskolai ünnepségekre való felkészüléshez.

 

Álommanók jönnek  /Antológia

A gyermekek imádják a verseket, meséket. Különösen este, lefekvés előtt, a kényelmes ágyikóban, amikor testüket átöleli a pihe-puha takaró, és várják az álommanókat, akik az álom segítségével valamilyen, eddig még sosem látott, izgalmas tájra repítik őket.
Más szerzők mellett Mentovics Éva néhány verse, verses meséje is megtalálható ebben az antológiában.

szancsengoSzáncsengő  /Antológia

Télről, Mikulásról, és karácsonyról szóló versek – egész oldalt betöltő, kedves grafikával. Klasszikus, és kortárs költők művei mellett Mentovics Éva versei, és verses meséi is megtalálhatók a kötetben.Szaladj cica!  / Mentovics Éva

Ugyan ki ne kedvelné a hízelkedni szerető, doromboló cicusokat?  Ebben a leporellóban több cicával is találkozhatnak a kicsik és természetesen remek szórakozás a hozzájuk tartozó versek, mondókák megtanulása is.

Legyünk barátok! – Zöldségek  / Mentovics Éva

Ugye szereted a zöldségeket? Mert ha nem, ebből a kedvesen illusztrált leporellóból nem csak megismered, de bizonyára meg is kedveled őket. Ebben segítenek a hozzájuk tartozó versek.

Legyünk barátok! – Gyümölcsök  / Mentovics Éva

Létezik olyan gyerek, aki nem szereti a gyümölcsöt? No és a róluk szóló verseket? Nézegessük, ízlelgessük, olvasgassuk, tanuljuk meg együtt!

Ki vagyok? Találd ki! Erdei fejtörő
  / Mentovics Éva

Versekbe bújtatott találós kérdések az erdei állatokról. Vajon melyik állat lehet?
Találd ki, és tanuld meg a róla szóló verset!

Tapsi, a kis kertész  / Mentovics Éva

Vajon hogyan válik Tapsiból, az ugribugri kis nyulacskából ügyes kis kertész? Megtudhatjuk ebből a kedves illusztrációval díszített leporellóból.

Búcsú az óvodától  Beszerezhető a Tóth Könyvkereskedés, és Kiadó Kft könyvesboltjaiban  Tel.: 06/52/450-861 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Az óvodában eltöltött évek igen meghatározó élményt jelentenek egy kisgyermek számára. Ezzel a kis könyvecskével a búcsúzás is szép lehet.
A kisméretű könyvecske akár ajándékba is adható az óvó néninek, hisz a gyermek beleragaszthatja a fényképét, az adott oldalakra pedig lerajzolhatja a barátait, a kedvenc óvodai játékait, a csoportszobáját, és azt is, hogy milyennek képzeli magát felnőtt korában.
Igen kedves, személyes emlék lehet, hisz maradandó.

 

 

Szülőkategória: Könyvajánló
Ajánlók ** Könyvajánló (összes) ** Mentovics Éva

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.