Az Óperencia kulturális hírlevél és magazin elkészítésében nagyon sok segítséget kapok Tóthárpád Ferenc (www.totharpadferenc.com) kőszegi költőtől, írótól és szerkesztőtől. Itt felsorolt műveit Pápai Éva, Markovics Ágota és Varga Nárcisz képei illusztrálják. (Az alábbi linkek magyarországi internetes könyvesboltokba vezetnek.)

Bővebben: Tóthárpád Ferenc könyvei

Szülőkategória: Könyvajánló

verselhetekPéter Erika 2009 óta támogatja az Óperencia magazint és a weblapot. Nemcsak meglévő költeményeit osztotta meg velünk, hanem újakat is írt kérésünkre.

Az alábbi gyermekeknek írt könyveket ajánljuk Erikától:

 

 


Bővebben: Péter Erika könyvei

Szülőkategória: Könyvajánló

mestergyorgyiMester Györgyi novellásköteteit a 20-90 éves korosztálynak ajánlom. A kötetek egyenként 50-50, nagyon rövid, változatos témájú, szórakoztató novellát tartalmaznak. Az írások között van lírai, kalandos,  romantikus, misztikus, mulatságos, és krimi jellegű is, melyek nyelvezete néhol egészen modern, másutt a szöveg Móricz Zsigmond szóhasználatára emlékeztet.

A kötetek megrendelhetők a könyvkiadó honlapjáról, az Ababook és a Fókusz online internetes oldalakról.
Megvásárolhatók a Budapesti Teleki Tékában (Budapest VIII. kerület, Bródy S. utca 46.), a Fókusz Könyváruházban (Budapest VII. kerület, Rákóczi út 14.) valamint az Írók Boltjában (Budapest VI. kerület, Andrássy út 45.)

E-könyv letöltési lehetőséghez kattintson ide.

 

 

alegjavabolMester Györgyi: A legjavából

Budapest, 2008.

 

 

 

 

 

feherenfeketen

Mester Györgyi: Fehéren feketén

Ad Librum Kiadó: Budapest, 2008.

 

 

  

tisztutotuz

Mester Györgyi: Tisztítótűz

Ad Librum, Budapest, 2009.

 

 

 
halalijotortenetek

Mester Györgyi: Haláli (jó) történetek

Ad Librum, Budapest, 2010.

 

 

 

 

 

vizio

Mester Györgyi: Vízió

Ad Librum, Budapest, 2011.

 

 

 

 

 

zizi_naploja

Mester Györgyi: Zizi naplója

Ad Librum, Budapest, 2011.

Susy vagyok, tizenkét éves, szőke copfos és lány.
A családban mindenki, de még a barátaim is Zizinek szólítanak, mivel rém sokat nyüzsgök, be nem áll a szám, és néha hetet-havat összehordok. Apa szerint kissé tényleg „zizzent vagyok - innen a becenevem -, anya néha kelekótyának, a bátyám időről időre hibbant tyúknak nevez, a barátnőm, Cathy - aki egyébként osztálytársnőm is, és hol jóban vagyunk, hol meg haragban -, rendszerint „a flúgos”-ként szokott emlegetni.
Ezen kívül tudálékosnak is titulálnak, mert sokat olvasok, és az olvasmányaim alapján az iskolai fogalmazásaimban olyan szavakat használok, mint a „tudálékos”, meg a „titulálnak”.
Tegnap - szerdán, mert ma már csütörtök van -, elhatároztam, hogy naplót írok az életemről. Ezentúl minden fontos eseményt feljegyzek, és szeretném, ha a naplóm legalább olyan izgalmas és szórakoztató lenne, mint B. Jones-é, vagy azé az A. Mole nevű fiúé.

Zizi-II_borito_web

Mester Györgyi: Zizi naplója II.

Ad Librum, Budapest, 2011.

„Ismét naplóírásra adtam immár felnőtt fejemet. Mennyi idő is telt el az utolsó naplóbejegyzésem óta? Pontosan annyi, ahány évesek most iker unokaöcséim, vagyis tizenkét év.
Hogy miért kezdek újra naplót írni? Nem titok, az ikrek vettek rá, akik az előző naplómat olvasva remekül szórakoztak, és „megrendelték” a folytatást.
A mostani naplómnak ugyanakkor lesz egy kis különlegessége is, nevezetesen, hogy néhány saját kezűleg készített, egyszerű illusztrációval színesíteni fogom a bejegyzéseket….”

 

Zizi_III_borito_web

Mester Györgyi: Zizi naplója III.

Ad Librum, Budapest, 2012.

Ismét tizenegy tagúra bővült a családunk.
Egyszer volt már erre példa, bár akkor négy kutyakölyökkel lettünk gazdagabbak, most viszont egy „kos” került a családunkba.

Nagyinak igaza volt, és nagyinak mégsem lett igaza. Igaza volt, hogy ha férjhez megy az ember, nagyon elfoglalt lesz, szinte megszűnik a szabadideje.

Nagyinak ugyanakkor nem lett igaza, mivel, a családi fekete krónika híresztelései ellenére, négyes ikrek - a már említett kutya leszármazottakon kívül -, még sohasem voltak a családunkban.
És ez most sem így történt, mert március 23-án megszületett a gyermekem, és csak egy fiacskám született, egy igazi vadóc kis „kos”…

zizinaploja angol web

 

Mester Györgyi: Zizi naplója / Sizzie's Diary

A kis kötet a „Zizi naplója” sorozat 1. részének szövegét tartalmazza magyarul és angol nyelven, „tükörfordításban”, amit változatlanul Keglovich T. Milán illusztrációi fűszereznek és tesznek élvezetesebbé.

 

 

 

Mester Gyorgyi A pillangofa FB

Mester Györgyi: A pillangófa és más mesék

Ad Librum, Budapest, 2015.

Megrendelés: http://adlibrum.hu/new/index.php?task=pageDetails&id=563

 

 

 

 

mester gyorgyi a hatodik ebook cover

Mester Györgyi: A hatodik

Ad Librum, Budapest, 2016

Az Ad Librum kiadó gondozásában 2016 márciusában megjelent novelláskötet tizenegy témakörbe sorolva tartalmaz nagyon rövid, változatos témájú írásokat.
A cím egyrészt utalás arra, hogy ez az író hatodik novelláskötete, másrészt a kötetben szerepel egy azonos című novella is, amelynek illusztrációja a könyv borítóján található „titán”.
A szerző továbbra is a mindennapi életből meríti témáit, és e valóságmag köré sző a fantáziája segítségével realista, romantikus, vagy meghatóan mulatságos, olykor meseszerű történeteket. 

 

ktm szinezokonyv borito web

Felnőttmesék - kifestőkönyv

Ad Librum, Budapest, 2016

A könyv 14 novellát tartalmaz, amelyek mindegyikéhez színes grafika, valamint azok színezetlen változata tartozik.
A kiadvány kettős rendeltetésű: szórakoztató írások szerepelnek benne, amelyek megismerésekor az olvasó - a kapcsolódó színezetlen rajzok kifestésével -, egyidejűleg a kreativitását is kiélheti.

 

 

 

Kiskaracsony

Kis karácsony, nagy karácsony

Ad Librum, Budapest, 2017

A „Kis karácsony, nagy karácsony” című kiadvány 12 - gyermekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes -, az adott ünnepkörhöz kapcsolódó, megható és tanulságos történetet tartalmaz.
A könyv érdekessége, hogy benne - az új írások mellett -, összegyűjtve, egy helyen megtalálhatók Mester Györgyi legnépszerűbb karácsonyi meséi: A legkisebb cinke; Az igazi ajándék; Az aranydió; Minden nap szenteste; Karácsonyi madárfészek; valamint A csúcsdísz.
A kötetet még színesebbé teszi az 5 kedves illusztráció, amelyek a történetek főbb szereplőit jelenítik meg.

Megrendelés: http://www.konyvesbolt.online/Mester-Gyorgyi-Kis-karacsony-nagy-karacsony

 

 

Szülőkategória: Könyvajánló

golya_golya_giliceMentovics Évának számos önálló kötete jelent meg az elmúlt néhány évben, verseit és meséit antológiákban is fellelhetjük.  Éva 2009 januárja óta segíti munkámat írásaival az Óperencia magazinban és weblapon. Arra szeretném a kedves látogatóimat bíztatni, hogy ha megtetszettek versei, vásárolják meg néhány könyvét is!  Az alábbi linkek magyarországi internetes könyvesboltokba vezetnek. 

 

Bővebben: Mentovics Éva könyvei

Szülőkategória: Könyvajánló
bimbambusz_cimlap_LargeTóthárpád Ferenc: BIM-BAM-BUSZ

    Tóthárpád Ferenc számos gyermekeknek szóló antológia és önálló kötet után, most a legfiatalabbak, az óvodások és a kisiskolások kedvét keresi. A BIM-BAM-BUSZ című kötetéről megállapítható: hangulatával, szókészletével, versformájával az előző Unicus-könyv – a Szivárványból vánkost című „kétnyelvű”, latin és rovásírással készült versösszeállítás – szerves folytatása.
    Tóthárpád Ferenc művei hiánypótlóak. Ezt jól jelzi, hogy írásait keresik, szívesen olvassák és használják a határon túl élő magyarok is. Erdély, Ausztria vagy éppen Colorado (USA) – versei itt sem, ott sem ismeretlenek.
   Tóthárpád Ferenc nem titkolt szándéka, hogy hagyományos eszközökkel, a magyar nyelv csodáival teremtsen új minőséget, és ezzel újabb lehetőséget nyújtson e csodák felfedezésére a gyerekek, a szülők, a nagyszülők, a pedagógusok és a nevelők számára egyaránt.

BIM-BAM-BUSZ
Gyermekversek, mondókák
Diós Gabriella rajzaival
Unikus Műhely, Bp., 2011.

Megrendelés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy a Libri Könyvesboltból , vagy a Bookline.hu weblapról.

 

PrucsokMikulas_web

Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván

     Szent Iván és Húsvét után Mikuláskor is „ellátogathat” a gyerekekhez Tücsök Prücsök. A népszerű Trixi Könyvek sorozatának újabb darabja, Tóthárpád Ferenc verses meséje, a Prücsök-történetek negyedik része. Megjelenése egy újabb zenei mű születését is jelenti, hiszen Schher Uwe zenéjével elkészült A Mikulás Tücsökfalván szimfonikus meseváltozata.

A Mikulás Tücsökfalván

Trixi könyvek, Bp., 2011
Illusztrálta Őszi ZoltánSzülőkategória: Könyvajánló
teruljasztalkam

 Gyárfás Endre: Terüljasztalkám

Móra Könyvkiadó, Budapest, 2012.

Gyárfás Endre nevét elsősorban Dörmögő Dömötörék miatt jegyeztük meg, de most verseskötetet írt, amely óvodásoknak szól és kisiskolásoknak. A versek sorra veszik az évszakokat és az év folyamán előforduló ünnepeket, kedvükre válogathatnak belőlük az óvó nénik és a tanító nénik. A vidám és helyenként szokatlan képekkel tarkított verseket Buzay István illusztrációi teszik feledhetetlenné.

Illusztrátor: Buzay István

Megvásárolható a könyvesboltokban és az interneten.

zoldsegcirkusz

Gyárfás Endre: Zöldségcirkusz

Medicina Könyvkiadó ZRT., 2009.

Attrakció! Szenzáció!A zöldségek cirkuszi előadást rendeznek a konyhában. Bohóckodik a paradicsom, bűvészkedik a padlizsán, a paprika az erőművész, a zöldbab a légtornász. A mókás előadás alatt az egész színes társulat a gyerekek kedvét és egészségét keresi.

 

 

 

allatabece

Gyárfás Endre: Állatábécé

Ciceró Könyvkiadó, Budapest, 1996.

 

 

 

 

 

 

abeceskert

Gyárfás Endre: Ábécéskert

Ciceró Könyvkiadó, Budapest, 1994.

Az évszakok váltakozása a gyermekek számára legjobban a kertben figyelhető meg. A gyermekíró versei nekik íródtak.


Illusztrátor: Neuberger Gizella


Szülőkategória: Könyvajánló

fordul az eg  webFordul az ég címmel, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg Tóthárpád Ferenc újabb könyve. A Weöres-évforduló alkalmából tisztelgő versösszeállítás mintegy száz oldalon szórakoztat, és nem titkolt szándékkal, de észrevétlenül: tanít! A színes kiadvány minden lapját Kőszegi Judit illusztrációi díszítik.

A Budapesten élő – „egyébként is kőszegi" – grafikus „judi” aláírással karikaturistaként kezdte pályáját, többek között, a legendás Ludas Matyi hasábjain is rendszeresen megjelenő rajzaival.

A Fordul az ég ünnepek és népszokások témaköreit, köztük a karácsonyi ünnepkör sajátosságait dolgozza fel. A szép kiállítású könyv értékes ajándék lehet a szeretet ünnepén, de kedves olvasnivalót kínál egyéb alkalmakra is!

 

 

A könyv megrendelhető a szerző honlapjáról, levélben: www.totharpadferenc.com/kapcsolat .  

(110 oldal, színes, keménytáblás - 2500Ft + postadíj.)

 

Egy oldal a könyvből (kattints a képre):

fordul az eg1

Szülőkategória: Könyvajánló

Garay Zsuzsanna: Gyöngyös Mesék

     Nem is gondolnánk, mennyi minden történhet egy gyönggyel. Elgurul, lánc lesz belőle, mennyasszonyi fátylat szőnek neki a pókok, sérülten, lyuk nélkül jön világra, érte jön a tündérkirályfi rózsakarddal az oldalán, levélpalástban, balerina ruhájára kerül vagy a kislányok hajába fűzik őket farsang idejére. Garay Zsuzsanna Gyöngyös mesék c. kötetében mindez valóra válik, s ennél még sokkal több.
     A mesekönyv három testvérről szól. Közülük a legfiatalabb, Emese, aki legkisebbként mindig sokkal lassabbnak, ügyetlenebbnek érzi magát mindenben nővéreihez képest. A legkisebbről azonban újra és újra kiderül, hogy lehet olyan kreatív, találékony és ügyes, mint idősebb testvérei. A meséket olvasva az az érzésünk, mintha a „legkisebb királylány” naplóját olvasnánk. A kedves történetek során belebújunk Emese bőrébe, hogy együtt izguljunk vele a barnafarkú krokodilért, aki zöld gyöngyök híján az átlagostól eltérő kinézetével különcből hőssé válik, hogy együtt kérdezzünk bele a hiú királylány történetébe, aki végül gyöngyök, ékszerek nélkül képes csak megtalálni szíve választottját. A színtelen gyöngyről kiderül, hogy az összes színt képes magából visszatükrözni, hiába csúfolják az elején a többiek, a sérült gyöngy pedig királynői koronába kerül, ha felfűzni már nem lehet. Előkerül a nagymama ékszeres doboza is, ami minden kislány álma, és az is kiderül, hogy láncot nemcsak gyöngyökből lehet készíteni. A lánytestvérek mellett a mesék állandó szereplője az édesanya, akinek gyöngyös boltja van, és aki mindig talál valami megnyugtató megoldást a hétköznapok egyszerű, elsőre mégis gyakran megoldhatatlannak látszó konfliktusaira. A mesekönyv külön erénye a szeretetet, elfogadást sugárzó, biztonságos otthon szépen megrajzolt és átélhető képe, mely a felnőtt olvasót is magával ragadja. A kötetet Szabó István Attila vidám illusztrációi teszik derűssé, hangulatossá.
     A gyöngy, mint ahogyan a legjobb könyvek is, kézről kézre adva, olvasva és fellapozva teljesítik be küldetésüket. Jó volna, ha a Gyöngyös meséket is örömmel olvasnák és adnák kézről kézre egymásnak még sokáig nagy örömmel gyerekek és felnőttek!

Hétvári Andrea

Garbo Kiadó, 2013

A mesekönyv megrendelhető:

http://garayzsuzsanna.hu/ weblapon található elérhetőségen, a Líra.hu, a Libri.hu, a Garbo Kiadó vagy a Fókusz könyváruház oldaláról.

 

Szülőkategória: Könyvajánló

     KepzeldelHétvári Andrea 5-10 éveseknek szóló Képzeld el! című verseskötetéből megtudhatjuk, hogy lakik-e szörny a szobában, hogy milyenek a pók-cselek, hogyan kell egy pöttömnyi magba egy egész fát belecsomagolni, hogy milyen is egy jóga óra, hogy ki rakta a magokat a dinnyébe, valamint, hogy a bajnoki számrendszer miért éppen Bád Szpenszer. Elgondolkodtató és humoros versek egyetlen kötetben! A kötet négy ciklusában egyaránt találhatunk klasszikusabb és modernebb hangvételű verseket is. A lepke mesébe illő kikelésétől a világ szeretettel való fénybeburkolásáig egytől egyig minden arra jó, hogy megmozgassa a képzeletünket.
     A kötetben rímes-ritmusos, kisebbeknek (óvodásoknak) való és elgondolkodtató, filozofikusabb, nagyobbaknak (kisiskolásoknak) való szabadversek is helyet kaptak, ez utóbbiak többek között olyan témákról, mint a környezetvédelem, a természet csodái, a tévézés negatív hatásai vagy az állatvilág szeretete és tisztelete. A szerző humoros, játékos, vicces és továbbgondolásra érdemes verseit gyűjti egybe a Képzeld el! c. kötet. (Rím Kiadó, 2012)
     A Képzeld el! c. kötethez kapcsolódóan jött létre a KÉPZELD EL! irodalmi és ismeretterjesztő portál gyerekeknek (www.kepzeld-el.hu), valamint a Képzeld el! – Meseszép! c. interaktív irodalmi versdélután sorozat gyerekeknek.
     A költő-meseíró szerző verseit több együttes is megzenésítette (Hangraforgó Együttes, Csillaghúr Együttes, Olajos Gábor, Málna Zenekar), a dalok közül jó néhány meghallgatható a Képzeld el! c. weboldalon.

 

Szülőkategória: Könyvajánló

 

A mesekönyv a szerzőtől KEDVEZMÉNYES ÁRON, névre szóló szerzői dedikációval megrendelhető:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.hetvariandrea.hu

Szülőkategória: Könyvajánló
Ajánlók ** Könyvajánló (összes)

Támogatók, segítők

Bartos Erika
Bódai-Soós Judit

Devecsery László
Duga Boglárka
Fecske Csaba

Galambos Bernadett
Garay Zsuzsanna
Hekli Éva
Kányádi Sándor
Kaprinay Éva

K. László Szilvia
Mentovics Éva
Mester Györgyi
Mészely József
Nagy Bandó András
Orgoványi Anikó
Pataki Edit
Péter Erika

Tóth Anna
Tóthárpád Ferenc

Érdeklik a szép fotók?

Látogassa meg a fényképgalériámat!  Művészi fotók az Óperencia főszerkesztőjétől.

Böngésző

Ajánlott böngészők a honlap használatához: Firefox, Opera, Google Chrome. Nem ajánlott böngésző: Internet Explorer 6.